17 Kasım 2013 Pazar

Aşure Yaptım Süsledim


Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:
1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.(2)

Aşure Tarifim
Malzemeler;
*2 su bardağı buğday
*1 su bardağı kuru fasulye(geceden ıslatılmış)
*1 su bardağı nohut (geceden ıslatılmış)
*1 çay bardağı pirinç
*5 su bardağı şeker
*1 su bardağı kuru üzüm
*1 çay bardağı kuş üzümü
*1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
*1 su bardağı doğranmış kuru incir
*1 su bardağı tuzsuz fıstık kırılmış
*2 portakal kabuğu rendesi
*1 elma küp küp doğranmış

Süslemesi için üzerine;
Fındık
Hindistan cevizi
Tarçın
Nar

Yapılışı

Bir gece önceden büyük bir tencerede buğdayın üzerine sıcak su döküyoruz ve dinlendirmeye bırakıyoruz.Ertesi sabah buğdayı süzüp yıkıyoruz ve tencereye 20 su bardağı su koyup kısık ateşte kaynatmaya başlıyoruz Kuru fasulye ve nohudu ayrı ayrı tencerelerde haşlıyoruz.Buğdaylar kaynamaya başlayınca içine pirinci,kuru üzümü,kuş üzümünü,kuru kayısıyı kuru inciri atıp kaynatmaya devam ediyoruz.Yaklaşık 40 dakika daha kaynatıyoruz.Portakal kabuğu rendesinin acısının çıkması için 1.2 dakika haşlıyoruz.Şimdi haşlanan nohut,fasulyeyi,fıstığı ve portakal kabuğu rendesini ilave ediyoruz.Biraz sıcak su takviyesi yapıyoruz bunu siz göz kararınca ayarlamasınız.Az daha kaynattıktan sonra şekeri ilave ediyoruz yaklaşık olarak 10 dakika daha kaynatıyoruz.Kıvamını anlamak için bir kaba aşure koyun ne akıcı ne de koyu olacak.Kıvam istediğimiz gibi olduysa aşurenin altını kapatıyoruz.Servis tabaklarına koyup isteğimiz gibi süsleyip afiyetle yiyoruz.

Aşureyi Aryıldız yarışması için süsledim.Bakalım şans belki bana güler.

5 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım, çok lezzetli görünüyor ve sunumunda oldukça şık olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim canım benim.

    YanıtlaSil
  3. görüntü oldukça güzel eminim tadı da öyledir ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  4. Ellerine kollarına emeğine sağlık arkadaşım..
    Allah kabul etsin, bolluk, bereket versin seneye de nasip eylesin..........

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler arkadaşlar amin inşallah senedeye de yapmak nasip olur inşallah

    YanıtlaSil

Sevgi ve neşe ile kalın.
Gamze Haseki