14 Ekim 2013 Pazartesi

Altın Gününden tarifler



Arkadaşlarla beraber toplaşıp her ay gün yapıyoruz kendi aramızda.Yaklaşık 20 kişi var günümüzde.2 çocukla bunların hepsini hazırlamam biraz zor olsa da keyifli geçti.Çok şükür sıramı atlattım.Herkes gittikten sonra bir oooo çektim:)Elimde sadece toplu resmi var masamım.Tam masamı hazırladım resimleyecektim ki kapı çaldı ve misafirler gelmeye başladı tek olarak resimlerini çekemedim.İlerleyen günlerde yaptığım tarifleri tek resimlemeye çalışacağım.Neler yapmışım tariflere geçeyim;

Mozaik kek tarifim

3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
2,5 su bardağı un (kıvama göre)
YAPILIŞI
Yumurtaları şeker ile 5 dakika krema kıvamına gelene kadar çırpın. Sütü ve sıvıyağı ekleyip çırpmaya devamedin. Kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Son olarak unu ekleyip çırpın.Kıvamı yoğun ama akıcı bir kıvamda olmalı.Yapmış olduğunuz kek harcını ikiye ayırıp, birini başka bir kaseye boşaltın. Harcın birisinin içine kakaoyu ilave edin. Daha sonra kek kalıbını içine ilk önce vanilyalı olan beyaz harcın bir kısmını, daha sonra da kakaolu harcın bir kısmını, bir ondan , bir ondan olarak sıra sıra çaprazlama dökerek yayılmasını sağlayalım.Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 35-40 dakika kapağını açmadan pişirin. Kürdana hamur bulaşmıyor, temiz çıkıyorsa pişmiştir. Piştikten sonra kalıptan çıkarmadan soğumaya bırakın.

Ağızda dağılan tuzlu kurabiye tarifi

1 paket margarin (250 g)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tane yumurta
5 su bardağı un
üzeri için: yumurta sarısı ve susam
Önce margarin eritilir. Derin bir kaba yumurta, şeker, tuz, yoğurt, sıvı yağ katılıp karıştırılır. Ardından erittiğimiz margarin konulur ve un eklenir. Hamur kıvamına getirilir. Yağlanmış fırın tepsisine dilediğiniz şekiller yapılıp dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpilir ve 170 derece fırında pişirilir.

Makarna salatası

1 paket burgu makarna
2 su bardağı bezelye
1 kutu konserve mısır
200 gr kadar kornişon turşu
1 demet dereotu
3 diş sarımsak
750 gr yoğurt
2-3 çorba kaşığı mayonez
tuz
zeytinyağı
yoğurt, sarımsak, mayonez, tuz, zeytinyağı ve ince kıyılmış dereotunu derin bir kabın içinde karıştırın.
haşlanmış bezelyeleri ve konserve mısırları yıkayıp bir tabağa alın.
kornişon turşuları da minik minik doğrayarak diğer sebzelerin yanına ekleyin.
haşlanmış makarnaları soğuk sudan geçirerek soğutun.daha sonra sebzeleri, turşuyu ve yoğurtlu sosu ekleyerek servis yapın.

Elmalı kurabiye

200 gr margarin(Oda sıcaklığında)
3 su bardağı un
2.5 yemek kaşığı yoğurt
l su bardağı pudra şekeri
 l çay kaşığı kabartma tozu
l kahve fincanı toz şeker
l kahve fincanı çekilmiş ceviz
l tatlı kaşığı tarçın
2 adet küçük boy ekşi elma
Üstü için:
Pudra şekeri
Elmaların kabuğunu soyduktan sonra,çekirdek kısmını çıkartıp rendeleyin.Bir tencereye elmaları ve şekeri koyun, orta ateşte elmalar marmelat halini alana kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Piştikten sonra cevizi ve tarçını ekleyip karıştırın,soğumaya bırakın.Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Fırın tepsisini yağlayın.Kabartma tozunu ve unu tezgaha birlikte eleyin. Ortasını büyükçe bir boşluk bırakarak havuz gibi açın.Oda sıcaklığındaki Sana yağını,yoğurdu ve pudra şekerinin yarısını unun ortasına koyarak kaşıkla iyice karıştırın.Karışıma etrafından un katarak bir hamur yapın. Hamuru elinizi bırakana kadar yoğurun.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elde top gibi yuvarlayın. Yuvarlanan hamuru elinizle yassı yuvarlak hale getirin.Hamurun ortasına hazırladığınız harçtan l tatlı kaşığı kadar koyun.Hamurun iki tarafını uçları üste gelecek şekilde birleştirin. Parmağınızla hamurun birleşmiş kısmına şekil vererek yapışmasını sağlayın.Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine kapatılan kısımları üste gelecek şekilde 3 parmak aralıkla yerleştirin.Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 20-25 dakika kurabiyeler altın sarısı renk alana kadar pişirin.Tepsiyi fırından çıkartın,soğuduktan sonra kurabiyeleri servis tabağına alın,üzerine pudra şekeri serpin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sevgi ve neşe ile kalın.
Gamze Haseki